Молочна сироватка — корисне добриво для багатьох городніх культур. Найчастіше її використовують для підживлення огірків і помідорів. Ефективний як магазинний, так і самостійно приготований продукт з кефіру або кислого молока.
Сироватку можна використовувати на відкритих грядках, у теплицях і парниках. Продукт підходить для обробки молодих і дорослих рослин.
Як приготувати робочий розчин продукт не використовується для обробки в чистому вигляді. Для обробки кореневої продукт розводять з водою в співвідношенні 1:10. Важлива умова — температура води повинна бути кімнатної. Розчином поливають рослину під корінь і ділянка на відстані 50 см від нього.
Для обприскування кущів концентрацію сироватки збільшують, з її розводять водою у співвідношенні 1:3. Для кращої адгезії розчину в нього додають натерте або подрібнене господарське мило.
Готовий розчин можна зберігати не більше 2 діб, інакше забродившая рідина зашкодить розсаді.
Як правельно обробити сироваткою огірки і помідори
Коли і як поливати? Огірки починають підгодовувати через 10 днів після висадки на грядку. Кореневі і позакореневі обробки чергують через 1-2 тижні.
Кореневу обробку томатів починають через тиждень після висаджування на постійне місце. Процедуру повторюють кожні 7 днів.
Для поливу одного куща огірків і помідорів достатньо 1 л розчину. Після підгодівлі обов’язково полийте рослину чистою водою, щоб змити розчин з листя.
Стебла і листя обприскують 1 раз в 10 днів, для сильних рослин кількість процедур зменшують до 1 разу на місяць. Молоду розсаду можна обробляти розчином сироватки щотижня.
Остання підживлення рослин сироваткою проводиться за кілька тижнів до збору врожаю. Процедура зміцнює зав’язі.
Джерело:potik.biz.ua