Морозилка – справжня рятівниця для кожної господині: вона зберігає овочеві і фруктові заготовки, м’ясні і молочні продукти, зелень, рибу і навіть готові страви. Напевно, якби її не було, доводилося б по 100 раз бігати в магазин. А так йдеш увечері з роботи з думками про те, що приготувати на вечерю, згадуєш, що в морозильній камері лежить куряча грудка, – і на душі стає легше.
У кожного є свої правила заморозки і розморожування їжі . Хтось вірить, що збережені таким чином продукти втрачають корисні властивості, хтось упевнений, що повторна заморозка прирівнюється до катастрофи. Давайте розбиратися, що і як потрібно заморожувати, щоб назавжди розставити всі крапки над «і».
Міфи про замороження
- У замороженому вигляді продукти можна зберігати цілу вічністьЯк і в свіжому вигляді, все заморожені продукти мають свій термін придатності. Подивіться, скільки часу можна тримати в морозилці м’ясо і рибу в сирому і готовому вигляді.
Морепродукти і напівфабрикати залишаються свіжими і зберігають поживні речовини не довше 3-4 місяців. За відварені гриби можна не переживати цілий рік, а ось сирі зберігаються приблизно 8 місяців. Щоб «продовжити життя» продуктам, захистити їх від попадання вологи при відкриванні та змішування ароматів, упаковуйте їх в окремі контейнери або пакети.
- Розморожені продукти не можна заморожувати
В цей міф вірить більшість господинь, а даремно. Виявляється, ви можете спокійно заморозити що-небудь повторно , але лише в тому випадку, якщо продукт не встиг полежати в кімнатній температурі більше двох годин.
- У заморожених продуктах не залишається корисних речовин
Дослідження британських вчених підтвердили той факт, що користі від заморожених продуктів стільки ж, скільки і від свіжих, а іноді навіть більше. Наприклад, в замороженому вигляді брокколі містить більше вітаміну С і лютеїну, ніж свіжа. Заморожена капуста в чотири рази багатше бета-каротином , ніж свіжа. А ось морква після заморозки містить втричі більше лютеїну і вдвічі – бета-каротину.
- Замороження знищує бактерії
Це не так! Просто в холоді дріжджі, цвіль і бактерії стають менш активними і не розмножуються. Якщо ви розморозити зіпсований продукт, всі шкідливі речовини знову «оживуть».
- Заморожування підлягають всі продуктиШкода це визнавати, але не варто відправляти в морозилку продукти, які містять велику кількість води: помідори, огірки. Також не варто заморожувати яйця, оскільки після заморозки вони набувають неприємного аромат.
Особливо обережними потрібно бути з кисломолочними продуктами , адже вони можуть стати джерелом кишкових інфекцій. А повторно заморожене розтануло морозиво може стати причиною отруєння.
Джерело: sovkusom