У світі б’ють на сполох через пальмову олію, яку додають у багато продуктів. Всесвітня організація здоров’я готує доповідь, у якій розповість – наскільки згубна ця речовина. Зокрема, вона призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань. Детальніше – в матеріалі OBOZREVATEL.
Головне:
- Пальмову олію печінка сприймає як ворога.
- Тепер речовину додають навіть у дитяче харчування і продукти для діабетиків.
- Потрібен закон, який змусить виробників вказувати кількість трансжирів у продукті.
Ворог нашої печінки
ВОЗ вважає пальмову олію однією з найшкідливіших, оскільки в ній дуже високий вміст насичених жирів. Організація рекомендує замінювати її іншими продуктами. Наші лікарі також вважають – ця речовина завдає організму непоправної шкоди. Водночас виробництво пальмової олії у світі останнім часом збільшилося в 2,5 раза.
Дієтолог Лариса Бойченко пояснила OBOZREVATEL, що є два види пальмової олії. Одну добувають із насіння плодів цього дерева, вона містить багато вітамінів А та Е. Така речовина корисна, але вона занадто дорога.
Є й інша пальмова олія, яку добувають із м’ясистої частини плодів.
“Це фактично технічна олія, вона дешева, але й шкідлива для здоров’я. Скажу так: якщо людина здорова, то невелику кількість цієї олії раз на тиждень можна вживати, нічого страшного. Але щодня – це шкода”, – каже лікар-дієтолог .
За словами пані Лариси, наш організм дуже погано перетравлює таку пальмову олію.
“Наприклад, оливкова олія легко перетравлюється нашим організмом, а рапсова – важко. Так ось пальмова стоїть на найнижчій сходинці з перетравлювання. Коли вона потрапляє в шлунково-кишковий тракт людини, то печінка сприймає її як ворога. І кидає всі сили на її перероблення. У результаті печінка слабшає, в організмі виробляються кетони, токсичні речовини”, – попереджає Бойченко.
Також у пальмовій олії дуже багато насичених жирів (від 50 до 85%), які збільшують вміст поганого холестерину в крові й призводять до серцево-судинних захворювань. Крім цього, пальмова олія знижує засвоєння кальцію організмом, особливо це стосується дітей.
“Та пальмова олія, яку додають у продукти, не має ніяких корисних речовин, крім жирів. Їх так багато, що якщо часто вживати продукти з пальмовою олією, то ми легко перевищуємо денну калорійність. У результаті люди набирають зайву вагу. Адже пальмова олія є не тільки в цукерках, шоколаді, кондитерських виробах, таких як печиво, круасани, торти. Її додають і в молочні продукти, сири, майонези, соуси, морозиво, гамбургери. Почали навіть додавати її в дитячі молочні суміші й сирки. Майже щодня ми їмо пальмову олію”, – розповів OBOZREVATEL терапевт із Харківської області Ярослав Васильченко.
Вбивця наших судин
Дієтолог Владислав Сластьон підкреслює, що побоюватися потрібно не чистої пальмової олії, а обробленої. Фактично це трансжири.
“Якщо додати в продукт чисту пальмову олію, то ви її не з’їсте, оскільки вона не смачна. Перероблена пальмова олія – шкідлива і називається трансжирами. Але вона дуже дешева. І наші виробники, намагаючись здешевити свій продукт і отримати більше прибутку, додають її у молочні продукти, випічку, солодощі”, – зазначив у розмові з нами Сластьон.
За словами дієтолога, виробники не гребують додавати дешеві трансжири навіть у продукти для діабетиків.
“Ви можете зайти в магазин для діабетиків, прочитати на упаковці, що в цьому товарі немає цукру, все зроблене на фруктозі. Однак туди додали трансжири, що дуже небезпечно для хворих на діабет”, – пояснює Сластьон.
На думку лікаря, Україні необхідно ввести таке ж суворе законодавство, як у США чи Ізраїлі. “Там на упаковці зобов’язані вказувати не тільки те, що в продукті є трансжири, а й те, що їх менше 1%. А ми читаємо упаковку, де написано, що додана рослинна олія, а яка, в якому вигляді – не вказано”, – каже Сластьон.
Усі трансжири згубні для серцево судинної системи.
“Фактично вони вбивають наші судини. Вони небезпечні для сердечників, гіпертоніків, діабетиків, вони впливають на репродуктивну систему. Є дослідження, які свідчать, що трансжири можуть змінити мембрани клітин і привести до мутацій в організмі, фактично до онкології”, – підсумовує Сластьон.
Також не можна використовувати пальмову олію і для смаження, оскільки вона плавиться за високої температури, на відміну від кукурудзяної або кокосової. І в процесі нагрівання в пальмовій олії виділяються вільні радикали, згубні для організму.
Потрібно міняти упаковку
Верховна Рада в червні минулого року вже прийняла в першому читанні законопроект про заборону пальмової олії під час виробництва молочної продукції. Однак до другого читання нардепи так і не дісталися.
В Україні в останні роки пальмова олія використовується всюди. Вона значно здешевлює товар і просто так відмовлятися від неї виробники не хочуть.
Наприклад, пальмова олія здешевлює виробництво сиру щонайменше на 20-25%. Фактично з молока видаляють увесь молочний жир (його використовують для виробництва вершкового масла), а замість нього вводять пальмову олію наполовину з іншими інгредієнтами.
На думку директора української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, якщо у нас насправді заборонять пальмову олію, то її замінять соняшниковою. “Однак “пальма” – рідкісна олія, яка дає затвердіння продукту. Соняшникова такими властивостями не володіє, отже, виробники будуть знову додавати шкідливі трансжири”, – заявив нам Дорошенко.
Натомість виробники вважають, що потрібно на упаковці вказувати наявність пальмової олії, і люди самі мають обирати, що їм купувати. “У Європі натуральніші продукти коштують дорожче, ті, що з додаванням “пальми” або ще чогось – дешевші. І покупець сам вирішує, що йому необхідно”, – каже Дорошенко.
Джерело:willbeua.com