Я не впевнена в достовірності того складу продуктів, який вказаний на оболонках магазинних ковбас. Також іноді там можна побачити безліч всіляких «Е». Чесне слово, раніше я взагалі не морочитися, і часто купувала ковбасу, але потім задумалася, і прийшла до висновку, що цей продукт може бути шкідливим! Але, у нас завжди залишається можливість приготувати ковбасу в домашніх умовах! Тоді ви точно будете знати, з чого вона складається!
У мене є три цікавих рецепта приготування ковбаси, з курки і зі свинини. За бажанням, ви можете змінювати склад, додаючи улюблені вами спеції.
Давайте приступимо до приготування курячої ковбаси
Інгредієнти:
- курка – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- часник – 4 зуб.
- бульйон – 300 мл.
- желатин – 10 г.
- буряковий сік – 1 ст. л.
- перчик горошком – 8 шт.
- лавровий лист – 2 шт.
- паприка, чорний перець, сіль.
Приготування:
У каструлю покладіть курку, залийте водою, додайте моркву, лавровий лист, перець горошком, і варіть до готовності м’яса. Потім з бульйону потрібно дістати курку і розібрати її, прибравши всі кістки, хрящі і шкурку. Окремо відлийте 300 мл бульйону і розчиніть в ньому желатин.
Тепер абсолютно всі компоненти потрібно з’єднати, і подрібнити блендером до однорідного стану.
Відріжте у пластикової пляшки верхівку, перелийте в неї курячу масу, і приберіть в холодильник на ніч, щоб ковбаса застигла. Вранці можна діставати найсмачнішу курячу ковбаску, і пригощати своїх близьких! Дуже просто і смачно!
Свиняча ковбаса
Інгредієнти:
- свинина – 1 кг.
- сухі вершки – 5 ст. л.
- сіль – 1 ст. л.
- цукор – 1 ч. л.
- часник – 5 зуб.
- яйце – 1 шт.
- сушені трави, чорний перчик.
Приготування:
М’ясо подрібніть на м’ясорубці, можна скористатися комбайном або блендером. Також потрібно додати часник під час подрібнення свинини.
Додайте в отриманий фарш всі інші компоненти, крім сушених трав, і гарненько його перемішайте. Розстеліть на столі пергаментний папір, викладіть на нього фарш, зробивши форму батончика, і загорніть. Розмір не має значення, потрібно його зробити таким, щоб вся «конструкція» помістилася в каструлі. Отже, ковбасу загорніть пергаментом, як цукерку, і зав’яжіть з двох сторін мотузками. Важливо зробити це дуже міцно, інакше під час подальшого приготування весь жир витече, і ковбаса буде сухою. Я рекомендую робити кілька невеликих ковбасних «цукерочок».
Складіть ковбаски в каструлю, залийте водою, щоб вони були повністю покриті. Щоб ковбаса не спливала, на неї краще покласти гніт, достатньо звичайної тарілки. Варити ковбасу потрібно протягом 1,5 год. Після закипання. Готову страву, дістаньте з гарячої води, викладіть на тарілку, і залиште до повного охолодження.
Після цього ковбаску потрібно потримати годин 8-12 в холодильнику. А далі ковбасу вже можна «роздягнути», прибравши пергамент, і обваляти в будь-яких сухих травах. Це може бути кріп, петрушка, розмарин, орегано і т.д. До речі, зовсім необов’язково відразу ж знімати пергамент з усіх ковбас, розгорніть одну, а решта хай «чекають своєї години». Зберігати ковбасу в пергаменті можна протягом двох тижнів! А їсти ковбаску можна, як в холодному вигляді, так і в гарячому, трохи обсмажвши її на сковороді!
Ковбаса з грудки
Інгредієнти:
- куряча грудка – 1 шт.
- молоко.
для маринаду:
- часник.
- паприка.
- мед.
- соєвий соус.
- мускатний горіх.
- сіль.
- перчик.
- масло оливи.
- лимонний сік.
Приготування:
Грудку залийте молоком і залиште на 2 години. Далі м’ясо потрібно дістати, зв’язати мотузкою формою ковбаси і обмазати смачним маринадом. Якщо чесно, то я всі компоненти давно беру на око. На одну грудку у вас піде приблизно 1 ч. л. лимонного соку, стільки ж олії, дрібку – солі, перцю, мускату, паприки, 2 роздавлені зубці часнику, 1 ст. л. соєвого соусу і 1 ч. л. меду.
Гарненько промажьте грудку приготовленим маринадом, покладіть в форму для запікання, і відправте в розігріту до 220 градусів духовку. Готуватися ковбаса з грудки буде 20 хвилин, після цього потрібно духовку вимкнути і залишити грудку потомитися в духовій шафі ще такий час.
Готову ковбасу дістаньте з духовки, зніміть мотузочки, і можна їсти!
Розкажіть в коментарях, як ви готуєте домашню ковбасу?