Нещодавно, 30-річна росіянка ледь не загинула через хурми. Жінка була адептом сироїдіння. Вона кохалася з хурмі, через яку у неї в шлунку з’явився великий клубок – так званий в медицині безоар.

Не без праці лікарі змогли витягти це чужорідне тіло. Виявляється, якщо є хурму в великих кількостях, то це може спровокувати появу таких грудок в шлунку.

Справа в тому, що в шкірці хурми дуже багато танінів – це речовини рослинного походження, що володіють дубильними і в’яжучими властивостями. Особливість цих танинов – в специфічному середовищі шлунка вони можуть утворювати згустки гелю. Цей гель дуже щільний, складається з клітковини і білків. Згодом, з нього виходить вода і він стає все щільніше. Надалі, він може вийти зі шлунка і привести до кишкової непрохідності.

Хурма містить багато мікроелементів – в цьому вона в два рази перевершує яблуко! Хурма дуже корисна для щитовидки, крові і для профілактики онкології. Але у всьому потрібна міра.

Лікарі не рекомендують з’їдати більше двох плодів хурми в день. Попередньо, хурму краще потримати три дні в морозилці – це різко знижує кількість танінів. Це, до речі, сильно поліпшить смак хурми.

Серйозну небезпеку переїдання хурмою представляє для тих, хто пережив операції на шлунку або кишечнику. У 90-ті роки ізраїльські медики були в шоці, коли їм одного за іншим доставляли емігрантів з СРСР. Справа в тому, що колишні радянські громадяни активно налягали на смачну і дешеву хурму, якої було повно на прилавках в Ізраїлі.

джерело