Перше, що ви повинні споживати більше — це риба.
Риба дуже багата здоровими омега-3 жирними кислотами. Вони надають позитивний вплив на рівень холестерину в крові, який, зрештою, і призводить до закупорки артерій.
У дослідженні, проведеному журналом American Journal of Clinical Nutrition, було виявлено, що жінки, які регулярно вживали дві або більше порцій жирної риби, мали більш здорову серцево-судинну систему.
Так що включіть в раціон оселедець, тунець, форель, скумбрію та лосось!
Цитрусові
У дослідженні, опублікованому в Arya Atherosclerosis, було виявлено, що цитрусові значно зменшують систолічний (верхній) артеріальний тиск.
Ще в XVIII столітті використовували цитрусові для лікування цинги. Згідно дослідженням Департаменту профілактичної медицини в Університеті Південної Каліфорнії, продукти з високим вмістом таких волокон захищають ваші артерії від засмічення.
Таким чином, шматочок грейпфрута на сніданок — відмінна ідея!
Горіхи
Дослідження, проведене Дослідницьким центром профілактики Єльського університету, показало, що волоські горіхи покращують гнучкість артерій.
Крім того, «іспанські дослідники недавно повідомили, що вісім очищених волоських горіхів корисніше оливкової олії».
Тому, якщо вам подобається їсти горіхи, зосередьте свою увагу саме на волоських. У них безліч переваг!
Лляне насіння
Якщо ви не є шанувальником лляного насіння, ви повинні почати звикати до нього. Воно неймовірно корисне для здоров’я, зокрема для ваших артерій.
Дослідження, опубліковане в Canadian Journal of Cardiology, показало, що лляне насіння має сильні позитивні ефекти при первинній та вторинній профілактиці серцево-судинних захворювань.
У них є «омега-3 жирні кислоти, клітковина і фітоестрогени, які покращують здоров’я серця».
Ви можете знайти лляне насіння в спеціальному магазині, або навіть в деяких сортах хліба.
Куркума
Коли справа доходить до здоров’я ваших артерій і серця, куркума повинна стати вашим кращим другом. Було проведено понад 200 досліджень з вивчення терапевтичної ефективності куркуми в різних умовах.
Вона не тільки захищає серце, але також бореться з різними метаболічними хворобами, які сприяють розвитку серцевих захворювань.
Зелений чай
Було проведено декілька досліджень на виявлення зв’язку між зеленим чаєм і серцево-судинними захворюваннями.
Дослідження, в якому взяло участь 40530 дорослих японців, показало, що ті, хто пив більше п’яти чашок зеленого чаю на день, мали на 26% менший ризик смерті від серцевого нападу або інсульту, і на 16% менший ризик смерті від будь-яких інших серцевих недуг.
Шанси вижити у тих, хто пив менше однієї чашки зеленого чаю на день, різко погіршувалися.
Кориця
Існує безліч різних переваг для здоров’я, пов’язаних з вживанням кориці.
Вона є антиоксидантом, володіє протизапальними властивостями і може також знизити ризик серцевих захворювань.
У дослідженні було виявлено, що кориця покращує рівень глюкози та ліпідів у людей з діабетом типу 2.
Мета-аналіз досліджень, проведених у Фармацевтичному університеті Західного університету наук про здоров’я в Помоне, Каліфорнія, привів до висновку, що кориця ефективно знижує рівні холестерину, ЛПНЩ і тригліцеридів.
Гранати
Багато хто з нас люблять гранати — вони дійсно дуже смачні. Але цей плід також дуже корисний для здоров’я серця.
Як в лабораторії, так і в клінічних дослідженнях, гранат довів ефективність у протидії ряду патологічних змін, пов’язаних з серцево-судинними захворюваннями.
На сайті зазначається, що гранати борються з серцево-судинними захворюваннями за рахунок зниження окисного стресу, підтримки синтезу і активності оксиду азоту.