Пам’ятаєте смачний оселедець у СРСР? Ось її рецепт!
“Це був доступний для народу продукт”
Інгредієнти до рецепту «Оселедець пряного посолу за ГОСТом СРСР»:
- Вода 1 л
- Гвоздика 0.75 г
- Коріандр сухий 1.05 г
- Кориця мелена 0.6 г
- Лавровий лист 0.15 г
- М’ята суха 0.15 г
- Горіх мускатний 0.2 г
- Перець запашний 1.9 г
- Перець чорний горошком 0.6 г
- Перець чилі сухий 0.25 г
- Цукор 20 г
- Оселедець свіжоморожений 700 г
- Сіль 90 г
Знайомий смак пряного оселедця
Класичний пряний оселедець може готуватися зі свіжої та замороженої риби з додаванням різних наборів спецій. Існує 6 основних ГОСТівських букетів, за ГОСТом 1084 року.
Ми вибрали суміш №6, яка включає, крім солі: чорний перець, запашний перець, nлавровий лист, гвоздику, м’яту, корицю, червоний стручковий перець, коріандр, аніс, насіння кропу, цукор.Але можна використовувати і інші композиції, в яких не буде чогось перерахованого, але буде, наприклад, кардамон, шавлія або кмин. Всі спеції повинні бути свіжими, щоб повноцінно віддати всі ароматичні олії для нашого пряного оселедця.
Для оброблення риби та миття застосовується інструкція №7, відповідно до якої можна засолювати: цілою нерозробленою, зябреною, зяброваною, знежареною, напівпотрошеною, обезголовленою, тушкою. Ми приготували оселедець із заміною анісу на мускатний горіх, напівпотрошений.
Як приготувати страву покроково в домашніх умовах
Виберемо 2 хороших непошкоджених великих оселедців. Вимиємо розморожену рибу. Відважимо необхідну кількість спецій, солі та цукру.
Змішуємо всі, злегка подрібнені спеції з неповною чайною ложкою солі та цукром.
Решту сіль розчиняємо в чистій воді.Робимо розріз від отвору біля хвоста до голови.
Потрошимо рибу і вичищаємо її черевце від молок, ікри, всіх нутрощів і плівок.
Готуємо ємність для засолення риби. В оригіналі це дерев’яні та пластикові бочки із вкладишами-мішками з харчової плівки. Нам для 2 рибок така тара ні до чого, тому беремо скляний деко з невеликим харчовим пакетом, у якому вільно розміститься оселедець.
Укладаємо риб у пакет.
Натираємо їх сумішшю спецій, солі та цукру.
Заливаємо сольовим розчином, зав’язуємо пакет і відправляємо оселедець у холодильник.
Через 3 дні наш оселедець пряного посолу за ГОСТом СРСР готовий і ви можете його просто порізати на шматки і подати разом з картоплею.
Приємних гастрономічних вражень!