Бездоганні пісні рогалики на воді без сметани, масла і яєць. Не рецепт, а справжня знахідка, тепер печу їх не лише в піст.
Дивовижне тісто – м’якеньке, пухкеньке, ніжне й, водночас, зверху утворюється хрумка скоринка.
Джерело:bbcccnn.co
Пекла такі рогалики вперше і, якщо чесно, до рецепту була налаштована досить скептично. Якось не вкладалося мені в голові, що на простій воді може вийти таке неймовірне тісто! Думала – спечу заради експерименту, щоб довести самій собі, що здобна випічка набагато смачніша, ніж пісна. Тепер же, я знімаю капелюха перед людиною, яка вигадала таку дешеву та нереально смачну річ.
Якби я власноруч не змішувала інгредієнти, нізащо б не повірила, що в рогаликах немає ні сметани, ні масла, ні яєць. За рахунок чого вони виходять такими смачними – диву дивуюся! Проте факт залишається фактом… Буду пекти їх не лише в піст. Цей рецепт – справжня знахідка для ощадливої господині.
Інгредієнти:
1,5 склянки теплої кип’яченої води,
1 ст. л. сухих дріжджів,
6 ст. л. цукру,
дрібка солі,
1 пакетик ваніліну,
3 ст. л. олії без запаху,
2 склянки пшеничного борошна,
1 склянка вівсяного борошна (можна змолоти в блендері мюслі),
0,5 л варення або джему (будь-якої іншої начинки).
Приготування:
Воду охолодити (вона повинна бути теплою, але не гарячою!). Додати сухі дріжджі, дати трохи постояти (хвилин 10). Потім всипати цукор, ванілін, сіль, розмішати. Дати постояти хвилин 5. Влити олію, просіяти пшеничне борошно, додати вівсяне (все одразу не додавайте – дивіться на консистенцію тіста, може знадобитися більше борошна, або менше).
Дати трохи постояти в теплому місці (15 хвилин).
Замісити тісто (воно не має бути сильно крутим, і не повинно прилипати до рук. Моє було еластичним, і дуже зручним у роботі. Столешню навіть не підпилювала борошном).
Тісто розділити на 4-5 частин (якщо потрібно, посипати трішки стіл борошном). Кожну частину розкачати в коло, завтовшки 2-3 мм й розділити на 8 сегментів.
На кожну широку сторону трикутника викласти варення (у мене варення із шовковиці – неймовірна смакота).
Скрутити рулетки – від широкого краю до кутика (краї бажано злегка защипнути, щоб начинка не витікало). Деко встелити пергаментом або присипати вівсяним борошном. Викласти рогалики.
Поставити в розігріту до 180°С духовку й випікати приблизно 15-20 хвилин (у мене режим «верх-низ-вентилятор»). Як тільки рогалики стали рум’яними – вийняти.
Одразу ж посипати цукровою пудрою.
З цієї порції у мене вийшло 40 досить великих рогаликів. Якщо формувати їх меншими, то цілком можна розтягнути тісто на 70-75 шт. Гадаю, що з формою та начинкою можна експериментувати. Тісто цілком підійде для пісних пиріжків та булочок. А в середину можна заліпити будь-що – від сухофруктів до цукерок.