Українців закликали уважно ставитись до купівлі ковбасних виробів – адже значна кількість звернень, які надходять до Держпродспоживслужби, стосується саме цих продуктів.
Зокрема, їхньої якості та умов зберігання у точках продажу.
Серед іншого, громадянам радять утриматися від купівлі ковбас на стихійних ринках.
Про це повідомили експерти “Захисту прав споживачів”.
Там зазначили: також слід уважно читати інформацію на етикетці, повний перелік якої визначено статтею 6 Закону України “Про інформацію для споживачів про харчові продукти”.
“З огляду на те, що ковбасні вироби часто продають на вагу, у споживача не завжди є можливість вивчити інформацію на маркуванні товару.
В такому випадку інформація про продукт надається на вимогу споживача оператором ринку харчових продуктів, який реалізує харчовий продукт, у супровідній документації чи в інший спосіб (у доступній наочній формі)”, – йдеться у повідомленні.
При цьому наголошується: за чинними в Україні правилами роздрібної торгівлі продовольчими товарами, поверхні ковбасних виробів та копченостей протирають рушником. Крім того:
кінці їхньої оболонки мають зрізати;
обв’язування видаляти;
обвітрені зрізи зачищати.
Також на замовлення споживача продавець зобов’язаний нарізати ковбасу, копченість, шинку тощо, дотримуючись санітарно-гігієнічних правил. Нарізані ж шматки, зазначили експерти, викладають “на чистий посуд або пакувальний папір за допомогою ножа або вилки”.
“Якщо у вас виникли сумніви щодо якості та безпеки харчового продукту, що реалізується у призначених для цього місцях, а підприємство відмовиться вирішити це питання, ви можете оформити офіційне звернення до територіального органу Держпродспоживслужби”, – резюмували вони.
Список таких органів знаходиться за посиланням.