На полицях магазинів розбігаються очі під час вибору ковбаси.
Є і сирувата, і копчено-варена, і напівкопчена, і салямі, і варена.
Починаєш читати етикетку і не розумієш яку вибрати, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
Фахівець пояснила, що барвники у ковбасі додають, щоб зробити її однорідним кольором.
Для очей приємно дивитись на рожевий відтінок.
При виробництві в м’ясну масу потрапляють пігменти з кісткового мозку, тому можливо відтінок від зеленого до темно-бурого кольору.
Згідно зі стандартами, навіть у ковбаси вищого ґатунку додається найпоширеніший барвник – нітрит натрію. Він позначається на етикетці як Е250.
Це сіль азотної кислоти, одержувана з оксидів внаслідок хімічних реакцій. Ця речовина є сильним антибіотичним засобом, здатним знищувати збудників багатьох небезпечних хвороб, наприклад, ботулізму.
До ковбаси його додають у невеликій кількості. Нітрит натрію забарвлює продукт і захищає від зростання бактерій і бактерій.
Яка ковбаса є найкориснішою для здоров’я
Стабілізатори, емульгатори, підсилювач смаку, глутамат натрію, крохмаль додаються до ковбасних виробів, які маркуються першим та другим сортом.
До ковбас вищого ґатунку згідно з ДСТУ забороняється додавання зазначених вище речовин, крім нітриту натрію, коптильних препаратів, аскорбінової кислоти.
Тому вибирати краще саме такий продукт у магазині.
Джерело