Якщо у вас залежався кефір в холодильнику, ні в якому разі не виливайте його – можна приготувати смачні домашні пряники.
Пропоную відмінний рецепт з 90-х років, яким користувалася ще мама. Аромат від меду стояв запаморочливий.
Джерело:osoblyva.com
продукти:
- Кефіру (або кислого молока) – 350 мл
- Цукру – 1 стакан
- Жовток – 2 шт, білок – 1 шт
- Мед – 1 ст. ложка
- Рослинна олія – 3 ст. ложки
- Сода – 1 ч. Ложка (неповна),
- Приблизно 4 склянки борошна
Для помадки:
- Білок – 1 шт
- Цукор – 3 ст. ложки
Як приготувати домашні пряники на кефірі:
Жовтки з одним білком (а другий білок відокремити на помадку) і медом збити з цукром, влити цю суміш в кефір і олію. Ще раз злегка збuти.
Всипати поступово просіяне борошно з содою (оцет не потрібен, соду погасить кефір) і замісити НЕ круте тісто. Розкачати тісто в пласт товщиною 1 см, видавити формочкою або стограмовим стаканчиком кружечки, укласти їх на пергамент на деко на невеликій відстані один від одного.
Випікати 25 хвилин при температурі 180 -190 градусів. Поки печуться пряники, приготуємо помадку для них: збити віночком один білок з 3-ма ложками цукру до повного розчинення цукру.
Не потрібно збивати до крутих стійких піків, а тільки до тих пір, як білки стануть білими і розчиниться цукор.
Після закінчення 20-25 хвилин, пряники вийняти з духовки, швидко намазати їх збитим білком (дуже зручно для цієї мети використовувати силіконову щіточку), можна в два шари, як у мене, і назад в духовку ще на 10 хвилин.
Потім вийняти пряники з духовки і перекласти на блюдо. Домашні пряники на кефірі з медом готові і готові до вживання.
Смачного!
Джерело:osoblyva.com