Кутя є ритуальною кашею, кожен інгредієнт якої наділений особливим символізмом.За матеріалами:Рoliteka
Якщо залишилася кутя: скільки зберігати і куди подіти залишки?
Якщо залишилася кутя, нею слід пом’янути помepлoго або згодувати тваринам.
Кутю найчастіше готують на Старий Новий рік, Хрещення і Різдво у Святвечір. Крім того, кутю готують у Великий піст і у дні поминання пoмepлих предків.
У християнську культуру кутя прийшла з давньоязичницьких традицій, де і запозичила ритуальний символізм.
Для Різдвяного столу заведено готувати 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів Ісуса Христа. У центрі столу у Святий вечір обов’язково ставиться різдвяна кутя. Однак, які б страви не були на столі, на Різдво нарівні з кутею повинен бути узвар.
З приготуванням куті пов’язано дуже багато прикмет. Зберігати кутю довго не рекомендується, бажано з’їсти її в перший або другий день Різдва. Також можна пригостити кутею тварин, щоб вони не хворіли.
Термін її зберігання не більш як 5 днів. До того ж вона повинна перебувати у скляній банці в холодильнику.
Якщо залишилася кутя після невдалого її приготування — наприклад, тріснув горщик, то це обіцяє нeщacтя і хвороби в будинку. А якщо залишилася кутя, яка непридатна до вживання, наприклад згopіла, то її треба викинути в колодязь.
Крім того, ще здавна було заведено під час Різдва залишати трохи куті пoкiйним предкам.
Якщо залишилася кутя на наступний день після Різдва, то її замішують із тістом і дають тваринам. У наші дні не у всіх є можливість згодувати залишки куті худобі, тому деякі радять віддати її птахам.
Також якщо залишилася кутя, нею можна пом’янути пoмepлого при наступному сніданку, обіді або вечері, поки кутя не закінчиться.
Автор: Vlad Kharchenko
Джерело:bbc-ccnn.com