Медики розповіли, в яких випадках чай шкідливий для здоров’я.
Для багатьох людей чай вранці є невід’ємною частиною сніданку і якогось ритуалу. Вже не кажучи про те, що чай із солодким на ніч майже обов’язковий. Але мало хто знає культуру пиття цього східного напою. А неправильний прийом чаю може навіть нашкодити організму. Пропонуємо вам далі дізнатися, що не можна робити з чаєм ні в якому разі.
Пити міцний чай. Перезаварювання чаю здатне збільшити в ньому вміст кофеїну, що може в подальшому позначитися на нашому здоров’ї. Головні болі, безсоння, зневоднення, проблеми з травленням – це все може бути справою рук кофеїну. Тому намагайтеся дотримуватися рекомендованої дози чаю на чайник, а також стежити за його заварюванням.
Заварювати чай занадто багато разів .Більшість хороших листових чаїв можна заварювати тільки 3 або 4 рази, інакше ми ризикуємо отримати несмачний і не ароматний напій. Ароматизовані чаї і зовсім слід заварювати тільки 1 або 2 рази. Винятком є сильно ферментований пуер і «стійкий» улун – їх можна заварювати 5-6 разів.
Пити занадто гарячий чай. Напій, що володіє дуже високою температурою, буде дратувати і обпалювати горло, стравохід і слизову оболонку шлунка. Зловживання занадто гарячим чаєм здатне привести до утворення рубців. Фахівці відзначають, що температура чаю не повинна перевищувати 56 градусів.
Пити чай натщесерце. Вживання чаю викликає пригнічення секреції шлункового соку і може зменшити загальний вміст кислоти і жовчі в шлунку. Чай також здатний впливати на поглинання організмом білків та інших поживних речовин. Вживання чаю натщесерце стимулюватиме слизову шлунка, приводячи в результаті до втрати апетиту.
Занадто довго заварювати чай. У разі, якщо чай заварюється дуже довго, то незалежно від температури води він вийде занадто міцним, іноді навіть з гіркотою. Фахівці вважають такий чай непридатним для пиття, так як в ньому руйнуються вітаміни, антиоксиданти і амінокислоти, і виходить в результаті не тільки не надто смачний, але і не дуже корисний напій.
Пити вчорашній чай. Якщо ви випадково залишили свій чай «ночувати», на ранок без зайвих роздумів просто вилийте його. Такий чай не тільки втратив всю свою користь, але і вже став живильним середовищем для бактерій і грибків, які можуть бути досить небезпечні для нашого організму. Тому має сенс взяти собі за правило пити тільки свіжозаварений чай.
Джерело:zyttia.org