Лляний кисіль
Насіння льону мають найпотужнішими оздоровчими властивостями! Саме тому ще в стародавній Русі одним з найпопулярніших цілющих напоїв був саме лляної кисіль.
До того ж, якщо його правильно приготувати, він принесе не тільки користь, але і порадує приємним смаком! Спершу слизька консистенція киселю може здатися не дуже приємною, але побачивши перші результати – поліпшення самопочуття, роботи шлунково-кишкового тракту і зменшення апетиту, цей напій стане вашим улюбленим!
Кисіль на основі мелених насіння льону або готової льняної муки абсолютно нешкідливий, і на відміну від цільних насіння не дратує стінки шлунка. Його можна збагачувати додатковими інгредієнтами, посилюючи його вплив, наприклад, додаючи овес, цикорій, ягоди. Сьогодні ми розповімо вам про найкращих рецептами льняного киселю.
Лляної кисіль – загальні правила приготування
Лляної кисіль готується 2 основними способами:
настій на насіння льону
у воді розмішується лляна мука – змелене насіння
І в тому, і в іншому випадку виходить корисний напій, абсолютно не подразнює слизову кишечника. Нічого особливого робити не доведеться. Потрібно або запарити окропом цільні насіння, або змолоти їх в борошно.
Лляної кисіль в термосі з протизапальними властивостями
Цей варіант льняного киселю особливо добре при запальних захворюваннях шлунка і кишечника, пов’язаних з ерозією (пошкодженням) слизової. Нічого складного в приготуванні напою немає. Використовується лляне насіння. Кількість інгредієнтів вказана для приготування двох склянок напою.
Інгредієнти:
1 ст. ложка лляного насіння
1 склянки окропу
Приготування і застосування:
Норму сухих лляних насіння засипати в термос.
Закип’ятити воду.
Залити в термос дві склянки крутого окропу.
Наполягати на протязі 8 годин. Найкраще заварити насіння ввечері, до ранку напій буде готовий.
Настій процідити і приймати таким чином: по півсклянки 4 рази на день за 30 хвилин до їди.
Повний курс лікування – 10 днів.
Лляної кисіль на водяній бані з очисними властивостями
Напій на основі відвару лляного насіння не тільки загоює ураження на слизовій шлунка, але і сприяє очищенню організму. Напій виводить токсини і шлаки, не тільки відновлюючи здоров’я шлунково-кишкового тракту, а й зміцнюючи імунітет. Крім того, лляної кисіль сприяє зниженню ваги. Кишечник починається природно і вільно очищатися, припиняються запори, йдуть набряки.
Інгредієнти:
1 ст. ложка лляного насіння
0,5 л крутого окропу
Приготування і застосування:
Лляне насіння помістити в сотейник або маленьку каструлю.
Залити киплячою водою.
Встановити сотейник над киплячою водою, закрити кришкою.
Прогрівати відвар на водяній бані не менше 2 годин.
Кисіль процідити і пити по схемі, описаній вище.
Лляної кисіль на насінні і борошні «Інтенсивний»
Настій на насінні льону і лляної борошні діє інтенсивно. Приймати його при хронічний захворюваннях шлунка з пошкодженням стінок можна. Однак для повністю здорових людей цей варіант киселю підійде ідеально.
Інгредієнти:
2 ст. ложки лляного насіння
1 ст. ложка льняної муки
стакан гарячої води
Приготування і застосування:
Лляне насіння залити склянкою гарячої води, але не окропу.
Накрити теплим рушником і залишити для набухання на 8-10 годин. Можна зробити це в термосі і залишити на ніч.
Через певний час процідити настій через сито.
Додати лляну борошно, ретельно розмішати.
Пити лляної кисіль за 20-30 хвилин до їжі, теплим, по половині склянки.
Лляної кисіль лимонно-ягідний «Ранок-вечір»
Напій, приготовлений з настою лляного насіння, можна перетворити в повноцінний сніданок або вечерю. Для цього його потрібно з’єднати з фруктовою м’якоттю, ягідним соком, медом і корицею. Вийде смачний, поживний напій, який можна пити вранці замість сніданку або ввечері замість вечері. Він зміцнити здоров’я, допоможе знизити вагу, поступово нормалізує гормональний фон.
Інгредієнти:
50 г лляного насіння
1/2 склянки окропу
велике яблуко або груша
1/4 лимона
жменька журавлини (2-3 ст. Ложки)
1 ч. Ложка меду
щіпка кориці
Приготування і застосування:
Запарити лляне насіння окропом, залишити на ніч для набухання.
Вранці очисти яблуко або грушу від шкірки і насіння, нарізати на четвертинки.
У блендері з’єднати набряклий льон, ягоди, фрукт і все збити.
Вичавити в чашу блендера сік з лимона, знову збити.
Перелити кисіль в чашку, додати кориці і меду за смаком, розмішати і випити.
Лляної кисіль з цукром «Здоров’я печінки»
Величезною користю володіє лляної кисіль з цукром. Він не тільки чудово очищає кишечник, але і оздоровлює його. Крім того, цикорій в складі напою покращує обмінні процеси і відновлює роботу печінки. Завдяки потівомікробному, сечогінний, жовчогінній, протизапальну дії цикорію лляної напій стає мало не панацеєю для організму.
Інгредієнти:
3 ст. ложки лляного насіння
1 ч. ложка цикорію
1 л води
Приготування і застосування:
Насіння льону подрібнити в ступці або кавомолці.
Залити лляну борошно водою в невеликій каструлі, довести до закипання на середньому вогні і відразу ж вимкнути вогонь.
Через деякий час, коли вода трохи охолоне, перелити кисіль в блендер.
Потроху додаючи цикорій, збивати суміш протягом 6-7 хвилин, щоб домогтися слизової консистенції.
Приймати кисіль по склянці на добу, за півгодини до їди. Курс оздоровчого прийому – три тижні.
Потім потрібно зробити перерву.
Вівсяно-лляної кисіль «Омолоджуючий»
Корисна вівсянка зміцнює імунітет, омолоджує організм, відновлює роботу кишечника і щитовидної залози. І лляної, і вівсяний відвар, огортаючи слизові оболонки шлунку, загоюють мікропошкодження, знімають біль. Тому вівсяно-лляної кисіль – потужний загальнозміцнюючий засіб.
Інгредієнти:
3 склянки вівсяних пластівців (звичайний «Геркулес»)
3 склянки окропу
щіпка солі
1 ст. ложка лляного насіння
Приготування і застосування:
Вівсяні пластівці залити окропом, укутати і залишити настоятися протягом 24 годин.
Настій процідити.
Лляне насіння змолоти на борошно.
Перемішати вівсяний відвар і лляну борошно, поставити на повільний вогонь.
Варити суміш до загустіння.
Підсолити (не обов’язково) і приймати по склянці на день натщесерце за 30 хвилин до їди.
Кисіль для схуднення на лляній борошні
Дуже простий варіант киселю з льняної муки є універсальним лікувально-оздоровчим засобом. Напій допомагає позбавитися від зайвої ваги, дарує легкість і комфортні відчуття тим, хто має проблеми з кишечником.
Інгредієнти:
1,5 ст. ложки льняної муки
0,5 л води
Спосіб приготування:
Лляну борошно розмішати в воді кімнатної температури.
Поставити каструлю з лляної водою на вогонь, довести до закипання.
Як тільки рідина закипить, вимкнути вогонь.
Остудити кисіль по теплого стану.
Пити по звичайній схемі : по склянці за 30 хвилин до першого прийому їжі.
Загальні рекомендації при вживанні льняного киселю:
Зберігати напій в холодильнику не можна, його потрібно пити тільки свіжоприготований. Вже через кілька годин він не тільки втрачає всю користь, але і може викликати розлад кишечника.
Під час курсового прийому киселю з льону слід пити більше чистої води.
Курс лікування по основній схемі – не більше 10 днів. Для досягнення вираженого ефекту потрібно провести 3-4 курсу, перемежовуючи їх 10-денними перервами.
Важливо не перевищувати добову норму прийому лляного насіння. Вона становить 2 ст. ложки. Для схуднення норма насіння на добу – 50 м