Моя бабуся завжди казала: “Запиши собі, доню, цей “Золотий” рецепт Паски, кращого рецепту тобі повік не знайти”. І ви знаєте, вона була права. Стільки років пройшло, а смачнішої паски за мою, ще не куштувала.
Випічка на Великдень виходить дивовижно красивою і смачною.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами ibilingua.com
Вам знадобиться:
свіжі дріжджі – 25 грам
сіль – 1 щіпка
цукор – 1 стакан
борошно — 4 стакана
молоко — 1 стакан
сметана — 50 грам
вершкове масло – 70 грам
ванільний цукор – 5 грам
яйца — 2 штуки
цукор – за смаком
родзинки – 100 грам
білок яєчний – 1 штука (глазур)
цукрова пудра – 3 ст. ложки (глазур)
кондитерське посипання – 15 грам (прикраса)
куркума — 1 ст. ложка
Готуємо так:
Спочатку потрібно зробити опару. Для цього в теплому молоці (38-39 градусів) розчинити дріжджі, сіль і цукор.
Додайте дві-три столові ложки борошна, розчиніть її і залиште опару в теплі на 10-15 хвилин. Я ставлю на батарею і накриваю рушником.
Коли опара покриється дрібними бульбашками, як пінна шапочка, значить вона готова. Додайте розтоплене вершкове масло, сметану, яйця, перемішайте.
Всипте частину борошна, куркуму і почніть замішувати тісто, спочатку ложкою, потім руками на столі.
Тісто не повинно бути крутим, але досить щільним і пластичним. Залиште його в теплі під рушником на 1,5 години підходити.
Родзинки залийте окропом, залиште на 5 хвилин, потім злийте всю воду. Додайте родзинки в тісто, що підійшло, вимніть руками його (тісто), замісити знову в клубок.
Розділіть тісто на 4 частини. Форми змастіть олією, покладіть тісто, воно повинно займати не більше третини формочки, тому як росте дуже добре. Приберіть в теплу духовку паски на 30-40 хвилин для підйому.
Коли тісто буде майже врівень з краєм форми, включіть її на 180 градусів і випікайте паски по 30-40 хвилин до золотистої скоринки.
Хочу зупиниться на формочках, я печу в товстостінних алюмінієвих, це дуже зручно, в них ніколи не пригорає і не пристає паска.
Дуже сподобалися антипригарні і силіконові, все ж змащувати їх рекомендую, це дозволить зберегти форму довше. Якщо хочете пекти в паперових, то раджу їх просто вкладати в алюмінієві форми, тоді випічка вас не підведе. У мене були випадки, коли паперові формочки просто втрачали форму від ваги тіста, тому купую паперові тільки для маленьких пасок.
Готові паски остудіть у формі, потім обережно витягніть.
Для глазурі знадобиться охолоджений яєчний білок, 3 ст.л цукрової пудри. Міксером або блендером збивайте білок спочатку на малих обертах, коли маса буде досить насичена киснем, збільшуйте оберти і збивайте до піків. Потім введіть цукрову пудру, перемішайте глазур.
Глазур готова! Консистенція глазурі після додавання цукрової пудри буде ніжнішою. Можна додати пару крапель лимонного соку.
На паски нанесіть глазур та присипте прикрасами.
Веселих вам свят та смачної пасочки!
Будьте здорові!