Стандартний борщовий набір може підскочити у ціні вдвічі. Такі цифри називають експерти, орієнтуючись на стрімке здорожчання овочів. То що ж впливає на формування ціни: зміна сезону, неврожай чи посуха? 5.ua
Приготувати борщ скоро буде недешевим задоволенням. Ціни на овочі стрімко зростають. Зокрема картопля здорожчала майже на 200%. Чому так істотно збільшується вартість та який вихід знаходять українці, розповіли покупці на ринку:
“Я стараюся все купляти по знижках”;
“Я на базарі купляю, і в магазинах. Там, де трошки дешевше, там і купляю”;
“Ми на дачі вирощуємо свої овочі”;
“Ціни дуже високі. Не можу сказати у відсотках, але стривайте: якщо торік картопля коштувала 15, то цього року – 30. От, удвічі! Що я роблю? Нічого. Менше їмо і менше купуємо насправді”.
За останні три місяці ціна на картоплю зросла майже вдвічі. За даними Міністерства фінансів, нині середній цінник становить 27 гривень. Інші овочі також помітно дорожчають.
“Картопля – дуже дорого. У порівнянні з минулим роком – у два рази. Все теж на десятку підняте: морква, буряк, цибуля. На 10 гривень дорожче, ніж минулого року. Ну, гарбуз – на місці. Як був 25, так і є 25. Кабачки, баклажани теж дорожче – на 10, на 20, ніж у минулому році”, – розповіла продавчиня Людмила.
Передусім на здорожчання впливає зміна сезону. Адже що ближче до зими, то вищою стає ціна. Про це говорять продавці, які вирощують продукцію.
“По-перше, осінь. Теплиці, їх потрібно опалювати, їх потрібно поливати. Тому воно і дорожчає. Якби це була весна, воно б дешевшало. А так воно дорожчає. З минулими місяцями, ну, на 20 гривень”, – зауважила продавчиня Фаїна.
Ще одним важливим чинником є підвищення попиту. Через скрутне фінансове становище чимало українців змінюють свій продуктовий кошик. Зокрема, замість м’яса купують хліб та овочі, зокрема і картоплю.
“Чим ми є багатші, тим більше ми їмо м’яса і молочних продуктів. Чим ми бідніші. тим більше ми їмо хліба і картоплі. В силу того, що останнім часом динаміка реальних доходів у населення падає, а на наступний рік вона точно впаде, тому що у нас заморожуються соціальні стандарти, а інфляція очікується на рівні 10%, то достатньо великі соціальні групи, які раніше могли собі дозволити і м’ясо, і молочку, і якісь висококалорійні речі, зараз починають міняти структуру свого кошика на більше дешевший сегмент. На оті дешеві сегменти різко збільшується попит і це дає достатньо різкий поштовх оцьому дешевому сегменту для росту цін”, – пояснив економіст Олег Пендзин.
Накладає свій відбиток також поганий цьогорічний врожай. Через спекотне літо й посуху картопля або не вродила, або вона не така якісна, як торік.
“Немає врожаю через засуху. Місця, де не було дощів, то нема картоплі взагалі. Картоплю важко знайти гарну і ціна через те піднімається. Важко знайти хорошу, по людям. Є люди, які мають картоплю хорошу, але не хочуть її розпродавати, чекають ще підняття цін. У кого є врожай, той виграв. У кого ні, то що є. Люди навіть, які самі для себе вирощують, вони не мають картоплі, приїжджають купують, щоб було, що їсти”, – розповів продавець Юрій.
Коренеплід точно не дешевшатиме, утім і масштабного зростання ціни, яким лякають українців, не передбачається, переконує експерт.
“Ті жахливі прогнози по 50-60 грн за кілограм через місяць – це не більше ніж лякалка для українського мешканця. Але те, що воно буде рости до 30-35 грн до кінця цього року, оце напевно так і буде”, – зауважив економіст.
І хоча лідером за рівнем цін серед овочів є картопля, на думку економістів, ситуація з капустою, буряком та морквою буде аналогічна. З урахуванням посухи та неврожаю ціна на борщовий набір уже зросла на 36%. А до кінця року може підскочити в половину.