Не лише хліб і воду. Ось КАЛЕНДАР ХАРЧУВАННЯ на Великий піст (40 днів), який допоможе правильно харчуватися в час посту.
Не забувайте, що під час Великого посту не можна їсти м’ясо в будь-якому його вигляді, вершкове масло, яйця (жовток), риб’ячий жир, сир, молоко та інші молочні продукти.
Джерело:bbcccnn.co
11 березня: перший день посту. У цей суворий день дозволяється харчуватися сирою їжею без масла (фрукти, овочі, горіхи). Їжа не повинна проходити термічну обробку. У перший день можна постаратися нічого не їсти взагалі, але настільки суворий піст в основному беруть тільки ченці і священнослужителі.
12 березня: другий день Великого посту повинен проходити на воді та хлібі, але це правило актуальне лише для бажаючих. Іншим можна харчуватися вареною їжею без олії. Можна робити супи без рослинної олії і м’яса.
13 березня: в третій день дозволено тільки сухоїдство, тобто їжа, яка не готується на вогні. Можна їсти сухофрукти, салати без рослинногї олії і пити соки.
14 березня: варена їжа без олії дозволена. Можна зробити овочевий суп або суп з квасолі, грибів і гороху, або кашу з овочами або фруктами. Дуже популярні салати з гарбуза, яблук та меду, тертих овочів і яблук.
15 березня: день сирої їжі, без приготування. Це день салатів, фруктів і овочів. Можна їсти цукати, гриби, горіхи. Можна робити соки.
16, 17 березня: на вихідних дозволяється їсти приготовану на вогні їжу з олією. Це дозволить вам трохи урізноманітнити раціон. Допускається червоне вино як символ кpові Спасителя.
18 березня: день суворого посту з сирою їжею без олії. Для швидкого насичення можна їсти більше грибів і горіхів. Як делікатес корисними будуть фрукти. Пам’ятайте, що все добре в міру.
19 березня: день гарячої їжі без олії. На перше можна зробити овочевий суп, а на друге приготувати пюре з картоплі з овочами. Можна їсти каші з медом або ягодами.
20 березня: день сирої їжі. Їжте салати і сирі овочі і фрукти, робіть фруктово-ягідні суміші.
21 березня: гарячі салати з овочів допоможуть швидко насититися. У цей день не можна додавати в їжу олію. Не забувайте про пісні перші страви.
22 березня: в п’ятницю день сухоїдства. Потрібно постаратися уникати їжі, приготовленої на вогні. Заборонено також використання олію. Основні страви варто робити з фруктів і овочів, а перекушувати можна горіхами.
23, 24 березня: в неділю можна випити трохи вuна, але згідно з давнім традиціям, його краще розбавити водою. Дозволені гарячі страви з додаванням рослинної олії.
25 березня: настає третій тиждень посту. Перший його день – час сухоїдства. Можна робити страви, що включають фрукти та овочі – як сирі, так і сушені. Можна також їсти прісний хліб.
26 березня: гарячі каші допоможуть насититися вранці і ввечері. Додавайте побільше ягід або фруктів, або мед. Вдень можна приготувати суп з пісних інгредієнтів.
27 березня: день сухоїдний. Їжте сухофрукти, овочі і гриби. Не забувайте про те, що використання олії і приготування на вогні заборонені.
28 березня: зробіть вранці що-небудь солодке – кашу з какао, пластівці з медом. Вдень і ввечері можна зварити суп, зробити компот або кисіль.
29 березня: день строгого посту без олії і приготування без термічної обробки. Урізноманітніть раціон медом, горіхами. Пам’ятайте про те, що можна готувати гречку, заливаючи її холодною водою на кілька годин. З неї можна зробити смачну кашу з додаванням сухофруктів. Це дуже ситна і корисна їжа.
30, 31 березня: в ці два дні дозволяється вживати їжу по два рази – вранці і ввечері. Допускається приготування їжі на вогні з використанням олії. У неділю можна пити трохи вина перед їжею.
1 квітня: не можна їсти продукти, що пройшли термічну обробку. Багато церковнослужителів вважають, що в дні сухоїдні не можна навіть пити чай, каву і гарячі компоти. Віддайте перевагу свіжим салатам з овочів або фруктів.
2 квітня: зробіть суп з сочевиці, тушковану картоплю, салат з печених овочів. Дозволяється готувати їжу на вогні, але не можна використовувати олію.
3 квітня: день сухоїдний. Заборонено олію, але замість неї можна використовувати лимонний сік. До складу салатів не забувайте додавати насіння, горіхи і сухофрукти.
4 квітня: гарячі салати в такий день будуть дуже до речі. На обід можна зробити пісний борщ або щсуп.
5 квітня: спробуйте зробити холодний суп. У дні сухоїдні корисна різноманітність. Приготуйте гречку, заливши її на кілька годин холодною водою. Додайте туди дрібно нарізані овочі, а також ще води.
6, 7 квітня: 7 квітня – свято Благовіщення. У цей день можна їсти рибу в будь-якому вигляді. Пам’ятайте про те, що не варто зловживати рибними делікатесами і об’їдатися. Перед обідом дозволено випити трохи столового червоного вина. 6 і 7 числа можна їсти приготовану на вогні їжу з додаванням олії.
8 квітня: день строгого посту без гарячого і без олії. Фрукти і овочі можна розбавити рецептами смачних і незвичайних страв з медом і горіхами.
9 квітня: суп-пюре з помідорів буде дуже до речі. Овочеве рагу на друге стане прекрасним доповненням до такому обіду. Суп-пюре можна замінити на гороховий суп. Головне – не додавати олію.
10 квітня: томатний суп стане ідеальною першою стравою в день сухоїдний. На друге можна зробити салат з фруктів і овочів з додаванням горіхів.
11 квітня: дозволяється термічна обробка.
12 квітня: п’ятниця – день їжі без термічної обробки і без олії. Можна робити овочеві сендвічі, фруктово-горіхові десерти, а також суміші з приготованих на холодній воді круп.
13, 14 квітня: на вихідних можна додати в гарячий раціон олію. У неділю дозволяється випити трохи вина.
15 квітня: день їжі без приготування на вогні. Урізноманітнити фруктові та овочеві салати можна сумішшю какао, меду і горіхів. Можна перекушувати пластівцями, цукатами.
16 квітня: в цей день можна їсти гаряче. Не забувайте про те, що використання олії заборонено. Урізноманітніть раціон гарячими другими стравами з овочів, а також пісними супами.
17 квітня: день куштування сирої їжі без приготування на вогні. Можна зробити квасолевий салат з грибами, а для перекусу використовувати овочі і фрукти.
18 квітня: дозволена варена, тушкована або смажена їжа без використання олії. Заради різноманітності можна зробити пісний суп з незвичайних продуктів.
19 квітня: в останню п’ятницю перед Страсним тижнем правила посту забороняють вживати їжу з використанням олії. Можна їсти свіжі, квашені або сушені фрукти і овочі.
20 квітня: Лазарева субота. У цей день можна їсти не тільки варену їжу без олії, але й ікру.
21 квітня: Вербна неділя. У цей день можна їсти ікру, рибу, олію, а також випити трохи червоного вина. Це дозволить відмінно урізноманітнити раціон, підняти собі настрій і підготуватися до завершення посту.
22, 23, 24 квітня: перші три дні Страсного тижня проходять у суворому посту. Намагайтеся їсти тільки їжу без олії і не приготовлену на вогні. На ці три дні краще обмежити себе салатами, фруктами і овочами. Один день зробіть овочевим, інший фруктовим, а на третій робіть різні суміші з фруктів і ягід.
25 квітня: в Чистий четвер дозволяється пити червоне вино. Варена їжа без олії – все, чим можна себе побалувати в цей день.
26 квітня: Страсна п’ятниця – день дуже суворого посту. У цей день Христа розіп’яли. Ченці в цей день взагалі не їдять, а тільки лише п’ють воду. Не можна їсти приготовану на вогні їжу й олію.
27 квітня: останній день посту дозволяє вживати їжу, приготовлену на вогні, та ще й з додаванням олії.