Хто не знає, часникові стрілки – це вітамінна бомба. Фітонцидів у них більше, ніж в голівках часнику! Тільки треба знати, коли збирати стрілки, щоб вони мали максимальну силу.
Чим корисні часникові стрілки
Те, що часникові стрілки дуже корисні, доведено наукою. Річ у тому, що у стрілки йдуть всі поживні речовини, аби утворився цвіт і насіння. Саме тому їх обрізають, щоб добре розвивалися зубці часнику.
Корисні властивості стрілок часнику добре відомі всім народам світу і їх здавна використовують у народній медицині. Насамперед – для зміцнення імунітету, підвищення опірності організму до інфекційних і вірусних захворювань, для профілактики серцево-судинних хвороб.
Часникові стрілки мають ті ж самі властивості, що й часник. Тільки діють м’якше і не мають вираженого запаху. Якщо вживати часникові стрілки у міжсезоння, у час застуд, це знижує ризик захворіти на риніт, синусит, гайморит, бронхіт, пневмонію.
Окрім того, часникові стрілки нормалізують травлення, зупинять бродіння і гнильні процеси у кишківнику, сприяють покращення апетиту.
Часникові стрілки позитивно впливають на роботу серця і судин, знижують вміст холестерину, корисні при гіпотонії, атеросклерозі, тромбозі, після перенесених тривалих хвороб, мають тонізувальну, омолоджувальну дію.
Вживають їх при стресі, депресивних станах, тривалих головних болях нез’ясованого походження, деяких нервових порушеннях. Є дані про користь їх вживання для підвищення потенції, при боротьбі з глистовими інвазіями й онкологічними захворюваннями.
Як вживати часникові стрілки
Щоб у стрілках була максимальна користь, їх треба зрізати треба, коли стрілці 2-3 тижні, але вона починає злегка випрямлятися. Тверді шматки відрізати.
А м’якші перемолоти на м’ясорубці, вимішати з нейодованою сіллю. Розкласти у баночки і зберігати в холодильнику. Рік чудово зберігається!
А можна перемолоти і зберігати в морозильній камері. Рецепт тут. Додавати їх можна у будь-які страви, до яких смакує часник: у супи, борщі, каші, підливи, м’ясні страви, намазки на бутерброди, до салатів.
Кому протипоказане вживання
Надмірне вживання часникових стрілок може призвести до проблем з нирками, печінкою, шлунково-кишкового трактом (подразнює стінки шлунка і кишківника, може викликати печію).
Тому не варто вживати часникові стрілки людям з хронічними гастритами, гепатитом, панкреатитом, виразкою шлунка і 12-палої кишки, гемороєм, а також під час вагітності і лактації.
Та якщо у вас немає протипоказів, знайте: помірне і систематичне вживання часнику приносить велику користь всьому організму.
Джерело:ibilingua.com