Вода, як одна з природних стихій, володіє могутнім значенням в житті людей, живності, планети. Вона є життєво необхідним фактором у житті кожної людини, істоти, рослини – абсолютно всього земного походження.
Не просто так людський організм на 80% складається з рідини. Нам з дитинства розповідають про те, що потрібно регулярно вживати певну кількість води в раціоні свого щоденного харчування.
Вчені навіть вивели певну формулу поєднання ваги людини з кількістю необхідного споживання добової норми поглинання води: чим більше вага, тим більше потрібно людині пити.
Але яку воду пити? Найчастіше і доступніше всього знайти звичайну водопровідну воду. У дитинстві багато хто з нас грішать угамуванням спраги прямо з-під крана, але це величезна помилка по дурості і несвідомості.
Адже для того, щоб вода проходила хоч якесь очищення від осадових шарів на внутрішній частині водопровідних труб, місцева влада використовуює хлор. Дійсно, не у кожного жителя мегаполісу є можливість сходити і набрати кришталево чистої водиці з криниці.
І все ж, пити воду в сирому вигляді вкрай не рекомендується, тому що для видалення активно шкідливих компонентів в її змісті, воді потрібно пройти процес кип’ятіння.
Що робить кип’ятіння з водою?
На цю тематику відбувався забавний діалог між дівчинкою і її мамою. Дочка запитує: «Для чого ти кип’ятиш воду, мама?» – «Щоб всі бактерії загинули», – «Значить, я буду пити чай з мертвими мікробами?». А за фактом в момент кип’ятіння відбувається наступне.
По-перше, при досягненні води 100 ° C молекулярні складові води і кисню піддаються процесу випаровування.
По-друге, концентрація домішок в момент кип’ятіння подвоюється, так як з випаровуванням частина води йде, а частинки солі і бруду при цьому залишаються. Саме тому непридатною для пиття вважається морська вода.
По-третє, всі небезпечні шкідливі мікроби, бактерії і мікрочастинки піддаються знищенню. Але ви помиляєтеся, якщо вважаєте, що чим більшу кількість разів ви прокип’ятите воду, тим більше хвороботворних бактерій вб’єте. Всі вони гинуть в момент первинного кип’ятіння.
По-четверте, водневі ізотопи, що містяться у воді, при максимальному нагріві осідають на дно, що тягне за собою збільшення щільності рідини і її ускладнення.
Чому кип’ятити воду повторно не можна?
Ми часто лінуємося, коли сидимо, наприклад, в офісі і, раптово захотівши випити знову чашечку кави, натискаємо вмикач чайника з уже закип’ятившою водою, щоб повторно її закип’ятити. Чим це загрожує?
1. Несмак. Ви вже не отримаєте первинний смак приготованого з такою водою напою.
2. «Омертвілість» води. Кожен раз, коли одна і та ж вода проходить процес кип’ятіння, її склад порушується, і кисень випаровується з рідини. Вода перетворюється в «змертвілу».
3. Підвищена концентрація домішок. Як вже говорилося раніше, кипляча рідина має властивість випаровуватися, а домішки залишаються, внаслідок чого на тлі кількість води зменшується, а кількість осаду збільшується.
4. Утворюються діоксини хлору. Хлор, який знаходиться в трубопровідній воді нікуди не зникає, навпаки, в процесі повторної термічної обробки його концентрація лише посилюється, а це веде до виникнення хворобливих відчуттів у людини при поглинанні такої води.
Що рекомендують нам спеціалісти:
перед термічною обробкою використовувати тільки свіжу воду;
не доливати і не змішувати свіжу воду із залишками попередньо закип’яченої;
дати воді відстоятися перед кип’ятінням.
Джерело:tintelekt.com