Шанси не великі, що більшість з нас в той чи інший момент помітили ці маленькі наклейки на фруктах.
Крім яскравих логотипів є також цифровий код PLU (або ціна Look-Up Code). Виробники фруктів не тільки намагаються розрекламувати себе, вони також надають нам важливу інформацію для споживачів.
Ми розповімо вам все про те, як зрозуміти, які саме секрети ховаються за цими цифрами.
4-значний код, починаючи з числа 3 або 4
Якщо є тільки чотиризначний номер на наклейці, то це означає, що фрукт або овоч був вирощений за допомогою сучасної агротехніки — в тому числі великої кількості добрив і пестицидів.
5-значний код, починаючи з 8
Коли ви бачите цю наклейку, плід був генетично модифікований в процесі росту. Так, все вірно. Це GMO їжа, яка продовжує викликати стільки суперечок. Дослідження показують, що кавуни, банани і папайя є видами фруктів, які генетично модифікують найбільш часто.
5-значний код, починаючи з 9
Якщо ви маєте доступ до цього вид коду, це означає, що плід був вирощений з використанням старих методів ведення сільського господарства наших предків: своїми руками і без будь —яких хімічних речовин. Це органічні продукти.
Якщо плід не має ніякого коду PLU
Більшість людей намагаються знайти фрукти без наклейок. Але це може бути небезпечно: фрукти, які імпортуються з-за кордону, завжди повинні бути позначені. Швидше за все наклейка була видалена з певної причини.
Насправді, у мене теж досить багато скептицизму щодо цих циферок. Можливо вони тільки в Америці актуальні? Хто володіє більш точною інформацією або надійно може підтвердити, що ці цифри всього лише PLU певного виду товару і ніякого відношення до його якості не має?
Стверджують, що скоро наклейки на фруктах можуть зникнути назавжди, в США і Європі їх вже поступово витісняє лазерне гравіювання. Такі «татуювання» виконуються за допомогою гідроксидів і оксидів заліза, які при нанесенні не потрапляють під шкіру фрукта. Кодування дозволяє продукції бути ідентифікованою протягом усієї поставки. Поки цей спосіб використовується найчастіше на гранатах, динях, апельсинах, бананах.