Імунітет – жива система, яка чутливо реагує на зовнішні фактори. На його роботі відображаються ваші звички (куріння, схильність до переживань, фізична активність) і раціон. Є продукти, які допомагають імунній системі працювати ефективно і володіють власною противірусною дією. Вони в раціоні сьогодні потрібні, як ніколи раніше.
А є такі, які блокують роботу імунної системи. І відмовившись від них, ви надасте організму хорошу послугу. Ось 5 продуктів, які шкодять вашому імунітету.
Сіль
Надлишок солі в раціоні послаблює імунну систему. Про це 5 днів тому заявили вчені Боннського університету. Вони виявили, що миші, яких годували дуже солоною їжею, в більшій мірі страждали від серйозних бактеріальних інфекцій.
Вчені перевірили теорію і на людях. Добровольці їли на 6 грамів солі на добу більше, ніж рекомендує ВООЗ (до 5 грамів). Аналіз крові добровольців показав виражений імунодефіцит.
Цікаво, що така кількість солі (додаткові 6 грамів) міститься всього в двох блюдах “швидкого харчування”, так що фаст-фуду, хоча б тимчасово, потрібно сказати тверде “ні”.
Цукор
Те ж стосується і занадто солодкої їжі. Надлишок цукру негативно відбивається на роботі імунітету, так як цукор шкодить в двох напрямках.
По-перше, “підгодовує” патогенні бактерії, які ростуть і множаться, тим самим створюючи надмірне навантаження на імунітет і відволікаючи його від зовнішніх загроз. А по-друге, цукор ніби “склеює” імунні клітини. Таким чином, солодощі фактично позбавляють організм імунного захисту.
Жирна їжа
Занадто жирна їжа (смажена або з надлишком тваринних жирів) – важка їжа для організму. На її засвоєння травна система витрачає куди більше сил, ніж на засвоєння “легких” продуктів.
Замініть червоне м’ясо білим
Червоне м’ясо сприяє розвитку запальних процесів в кишечнику. А будь-яке запалення – мета для імунних клітин, які “відволікаються” від зовнішніх загроз. Біле м’ясо (курка, індичка, перепілка) багате білком і запальних процесів не викликає, тому краще червоного.
Консерви
Консерви бідні на поживні речовини. М’ясні, рибні консерви – це піддані високотемпературній обробці продукти, збіднені живильними речовинами. Чого в них багато, так це солі і насичених жирів. Тушонка, готові паштети, риба в банках пригнічують імунну систему. Замість консервованих продуктів вживайте свіжі або заморожені: охолоджене м’ясо, заморожену рибу, в яких поживні речовини збережені.
Джерело:tintelekt.com