Сухофрукти – це ще та аптека. Вони підтримують імунітет, допомагають вилікувати та запобігти багатьом захворюванням.
Цей пост про те, які сухофрукти потрібно їсти при застуді, під час сесії, при вагітності, для того, щоб схуднути та в інших випадках.
Сушений чорнослив налагоджує роботу кишківника.
Він допомагає зменшити розмір живота, якщо той роздувся від їжі, яка не встигає переваритися.
Завдяки цим властивостям чорнослив застосовують у багатьох дієтах, хоча він досить калорійний.
У чорносливі багато клітковини, органічних кислот і мікроелементів: натрій, калій, кальцій, фосфор, залізо. Завдяки цим речовинам, чорнослив покращує обмін речовин, допомагає нормалізувати тиск. Його можна застосовувати навіть для профілактики серцево-судинних захворювань.
Сушені фініки – прекрасний замінник цукерок!
Вони такі ж солодкі, але в них менше калорій і багато клітковини, яка допомагає очищенню кишківника.
Фініки зміцнюють імунітет. Їх обов’язково потрібно їсти при застуді, анемії, дистрофії та депресії.
Якщо у вас поганий настрій і хронічна втома – це явні симптоми нестачі якихось життєвої важливих речовин, а фініки шалено багаті ними! У них містяться кальцій, залізо, калій, магній, мідь, цинк, фосфор, натрій, алюміній, кадмій, кобальт, сірка, бор, марганець, провітамін A, вітаміни P, C, B1, B2, B6 і бета-каротин.
Сушений мандарин допомагає відновитися після хвороби.
Мандарин покращує обмінні процеси, робить кровоносні судини еластичнішими. Завдяки цьому зникають набряки, застій крові й лімфи. У вас поліпшується апетит, а з ним – і настрій.
Крім того, мандарини використовуються як ефективний засіб проти грибкових захворювань, – астми і цинги. У складі цього «радісного фрукта» багато мікроелементів (калій, магній, кальцій, фолієва і бетакератинова кислоти) і вітамінів (C, P, B1, B2, A, D, K).
Сушений лимон – прекрасний антисептик. Він не тільки допомагає впоратися з застудою і грипом, але навіть запобігти їх виникненню.
Важко тягати за собою на роботу або в поїздку свіжі лимони, а жменя сушених скибочок лимона поміститься навіть в кишені.
У лимоні багато мінеральних солей, дуже багато вітаміну С (а це запорука правильного обміну речовин і насичення всіх тканин організму), а також містяться вітаміни A, B1, B2, D і P.
Лимон рекомендують при будь-яких запальних захворюваннях, при атеросклерозі, сечокам’яній хворобі й хворобах шлунково-кишкового тракту.
Курага розширює та очищає кровоносні судини.
Це пояснює її «чарівні» властивості.
Курага багата на магній, а збільшення магнію в крові – це природний сигнал до розслаблення на найглибшому рівні. Завдяки цьому курага знімає спазми стінок кровоносних судин.
Кровотік поліпшується і відбуваються чудеса. Відразу полегшується стан нирок і серця. Відновлюється постачання головного мозку, поліпшується пам’ять (тому студентам варто запасатися курагою на час сесії).
Особливо важлива курага для вагітних жінок. Їм зараз всім поголовно (якщо немає протипоказань) прописують дорогі препарати магнію. А могли б прописувати курагу!
Вона володіє тим же ефектом: запобігає підвищений тонус матки, знімає стрес, підвищує рівень гемоглобіну в крові. Крім цього, курага ще й дає нам вітаміни С, В15, провітамін А, солі калію і заліза, фосфор і незамінні органічні кислоти.
Сушений кизил – хороший сечогінний і жовчогінний засіб.
Завдяки цьому, він допомагає очищенню організму під час хвороби.
Кизил допомагає при діабеті, подагрі, ревматизмі, недокрів’ї та при порушенні обміну речовин. В Абхазії, де росте дикий кизил, його називають «південною малиною». Там його використовують при простудних захворюваннях, як в Україні – малинове варення.
Кизил містить органічні кислоти, вітаміни C і P, провітамін A, ефірну олію, солі заліза, калію, кальцію, магнію, сірки.
Сушений інжир надає щокам рум’янець і допомагає від сухого кашлю.
Це тому, що в крові підвищується кількість заліза. В інжирі його навіть більше, ніж в яблуках.
Крім того, до складу інжиру входять калій, кальцій, марганець, фосфор, йод, бром, сірка, вітаміни A, C, B1, B2. Інжир стимулює роботу стравоходу і викликає апетит.
Будучи сечогінним засобом, інжир оздоровлює нирки.
Особливо корисний він при захворюваннях серцево-судинної системи: допомагає при венозній недостатності, знижує згортання крові, запобігає гіпертонії, знімає сильне серцебиття.
Ізюм – засіб від дратівливості. Він має виражену заспокійливу дію.
Але людям, схильним до повноти, варто знати міру, тому що у винограді багато цукру.
Завдяки високому вмісту калію, родзинки прискорюють регенерацію тканин і зміцнюють серцево-судинну систему. Це дозволяє любителям сушеного винограду так довго залишатися молодими.
Крім того, родзинки зберігають майже всі корисні властивості винограду: вітаміни В1, В2 і В5, а також залізо, бор, магній і інші мікроелементи. Вони в сукупності допомагають роботі серця, легенів, шлунково-кишкового тракту, нирок, рятують від анемії та загальної слабкості.
Сушена вишня виводить з організму хімікати.
Це особливо важливо для жителів великих міст. А відбувається це за рахунок дії пектину: він допомагає зв’язати шкідливі хімічні сполуки, і вони виводяться з організму, не потрапляючи в кров.
Також вишня відома як хороший антисептик і відхаркувальний засіб, що так необхідно потрібний нам при застуді.
Йод, що міститься у вишні допомагає при склерозі. Завдяки поєднанню мікроелементів (калій, магній, вітаміни A, C, PP) і органічних кислот, вона знімає судоми й заспокоює нервову систему.
Високий вміст солей заліза і міді робить вишню хорошим засобом від недокрів’я.
Сушений ананас допомагає схуднути та зберегти молодість.
У ньому міститься лимонна та інші органічні кислоти, що прискорюють обмінні процеси.
Крім того, ананас містить рідкісну речовину – бромелайн. Це комплекс рослинних ферментів, який покращує травлення та усуває запальні процеси. Калій і мідь, які містяться у його складі, сприяють омолодженню всіх тканин тіла.
Таким чином, ананас корисний і для серця, і для кровоносних судин, і для нирок. Його рекомендують вживати при недокрів’ї, а також при розладах центральної нервової системи.
Бережіть здоров’я – його не купиш за гроші!
Джерело:www.otozh.com.ua