Щоб реально мати 10 відер ягід малини з грядки 10х2,5 м, необхідно дотримуватися декількох правил.
- Правильно посадіть малину.
Сформуйте грядки шириною 70 см й міжряддями 1,8 м. Кожну грядку обгородіть шматками шиферу заввишки 20 см, по периметру наверніть невеликі земляні вали, щоб малина росла трішки заглибленою. Це робиться для кращого поливу та підживлення кущів малини.
Висадіть на грядки малину в один ряд.
- Мульчуйте грядки малини.
На весні коли кущі малини підуть в ріст замульчуйте їх перепрілим перегноєм, прілим сіном чи соломою. Шар такої мульчі не дасть змоги прорости бур’янам, захищає від перегріву та добре зберігає вологу. Далі підживіть її розчином сечовини та деревного попелу.
При такому догляді ягоди малини дозріють на тиждень раніше від інших ділянок та й врожай перевищить всі сподівання.
- Проводьте своєчасну обрізку кущів малини.
Першу проведіть в кінці травня до початку червня. Молоду, зелену, добре розвинуту поросль в кількості 4-5 штук та тогорічні стебла малини, вкоротіть в точці росту на 5 см, ріст їх різко припиниться. Але через декілька днів в міжлисткових пазухах почнуть відростати бокові гілки, зазвичай їх утворюється 5 штук й більше, довжиною близько 35 см. Всю іншу молоду поросль виріжте не жаліючи до землі, бажано проводити вирізку на протязі усього вегетаційного періоду малинового куща.
Другу обрізку проведіть коли малина повністю відплодоносить.
Всі стебла малини, які плодоносили в цьому році тогорічні, а також всю молоду поросль, яка з’явилась на протязі літа, виріжте до землі. Залишіть у кущі 4-5 стебел малини, яку залишили та обрізали в першу весняну обрізку — пасинкування. Кущ який залишився, починає набиратися сили та закладати на наступний рік ягідні бруньки. Через деякий час стебла куща стають коричневими.
Наприкінці літа проведіть третю обрізку. Обріжте залишені 4-5 стебел малини на 15-20 см від точки росту та зріжте всю молоду поросль. Видалення порослі дасть можливість кущу отримати максимальну кількість поживних речовин. Обрізані гілки та листя висушіть у тіні та довгими зимовими вечорами заварюйте ароматний та цілющий чай.
Джерело:facedobra.com