Прийом їжі – це одна з найважливіших процедур в нашому житті. Їжа присутня в нашому житті щодня, а для деяких навіть стала головним родом занять – сотні тисяч, якщо не мільйони рецептів, сотні кухарів, які присвятили своє життя приготуванню смачної їжі – все це доказ, що їжа – це не просто паливо для організму, а щось більше.
І як все найцінніше в повсякденному житті людини, вона оповита безліччю міфів з одного боку, а з іншого – залишається для нас у чомусь загадкою. Вчені до цих пір працюють над вивченням впливу різних продуктів на наш організм.
Що стосується ж звичайних людей, то часто ми беззастережно віримо в міфи, але простої доступної інформації не знаємо. А вона багато в чому здатна змінити наші харчові звички або змусити переглянути свій раціон. Ці цікаві факти про їжу – тому підтвердження:
1. Заморожені фрукти та ягоди нічим не поступаються свіжим
Багато з нас чомусь впевнені, що при заморожуванні свіжі фрукти втрачають свої поживні речовини і вітаміни, хоча насправді вони зберігають майже 100% корисних властивостей. Так що сміливо можете заморожувати ягоди і фрукти на зиму, щоб забезпечити себе вітамінами в холодну пору.
2. Вегетаріанцям краще уважно читати склад вина
Деякі напої містять казеїн або желатин – компоненти тваринного походження. Багато виробників використовують тваринні білки для очищення своєї продукції, так що якщо ви відмовилися від продуктів тваринного походження, до вибору вина слід підходити з обережністю.
3. Якість вживаної вами їжі впливає на розумові здібності
До такого висновку прийшли австралійські вчені, дослідження яких показали: постійне неправильне харчування призводить до відчутного зниження активності мозку. А солодкі газовані напої і зовсім можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера. Після такої інформації дійсно усвідомлюєш вираз: «ми те, що ми їмо».
4. Оброблені продукти – не означає погані
Особливо на м’ясних виробах часто можна побачити в етикетці словосполучення «оброблений продукт». У більшості людей це викликає побоювання і уявлення про те, що продукт не свіжий або шкідливий для організму. Насправді це всього лише один із способів продовжити термін придатності продукту – такий же, як соління чи копчення. І далеко не завжди це означає, що у товара погану якість.
5. Мед є єдиним у світі продуктом, який зовсім не має терміну придатності
Так що не варто викидати банку з медом, тому що вона невідомо скільки стояла на полиці – за винятком деяких випадків, ви можете бути впевнені, що він не зіпсований і зберіг всі корисні властивості.
6. Рибні консерви не приносять користі
Неприємний факт для тих, хто дотримується здорового харчування і вживав рибні консерви як бюджетний варіант джерела жирних кислот і Омега-3. Сучасні способи консервації риби не зберігають в ній корисні речовини і вона стає абсолютно марним продуктом харчування. Так що, якщо ви вирішили харчуватися правильно і з користю для здоров’я – доведеться витратитися на звичайну рибу.
7. З алкоголю не йде спирт під час готування
У цю помилку вірять практично всі, навіть більшість опитаних кулінарів. Але насправді, підпалюючи алкоголь в сковорідці, проварюючи з ягодами або додаючи в випічку, ви вживаєте той же алкоголь, який додали в блюдо. Навіть при самому ретельному готуванні випарується максимум 25%, а зробити блюдо повністю «безалкогольним» просто неможливо.
8. Куряча грудка і яєчний білок – не лідери за рівнем білка, як прийнято вважати серед любителів здорового харчування
Насправді вони вони навіть не потрапляють до першої трійки, яка складається з індички, риби і сиру. Так що рекомендуємо вам включити в свій раціон саме ці продукти.
Джерело:tintelekt.com