Смачні та екзотичні фрукти можуть слугувати не тільки солодкою їжею. Хурма насправді може допомогти вам поліпшити здоров’я і зовнішність, інформує Ukr.Media.
Про користь хурми сказано багато: вона здатна покращувати зір, зменшувати ознаки передчасного старіння, підвищувати імунітет, знижувати рівень холестерину, зміцнювати кістки, підвищувати когнітивні функції і покращувати стан шкіри. Проте це ще не все.
Ось що відбуватиметься з вашим тілом, якщо ви будете регулярно вживати хурму.
Ви схуднете
Цей фрукт хоч і солодкий, але зовсім не шкідливий для фігури. Калорійність хурми на 100 г продукту становить 67 ккал. Харчова цінність: білки — 0,5 г, жири — 0,4 г, вуглеводи — 15,3 г, харчові волокна — 1,6 г (8% від денної норми) і 82 г води. Завдяки своєму вітамінно-мінеральному комплексу хурма прискорює метаболізм і нормалізує роботу травної системи. Це допомагає схуднути.
Клітковина у хурмі допомагає організму більш ефективно перетравлювати їжу, стимулюючи перистальтичні рухи для переміщення перетравленої їжі по травному тракту, збільшуючи виділення шлункового і травного соків і знімаючи симптоми запорів і діареї. Загалом плід із високим вмістом клітковини, такий як хурма, може стати потужним стимулом для вашої шлунково-кишкової системи і захистити вас від колоректального раку та інших подібних захворювань. Клітковина також може допомогти схуднути, захищаючи організм від поглинання надлишку ліпідів із їжі, що може викликати ожиріння. Тому навіть дієта на хурмі є.
Хурма містить вітаміни групи B, такі як піридоксин, фолієва кислота та тіамін, які є невіддільними частинами різних ферментативних процесів і метаболічних функцій у всьому організмі. Ці елементи гарантують, що системи вашого організму функціонують ефективно і результативно, збільшуючи загальний обмін речовин. Тобто, ваш організм буде спалювати більше калорій просто під час таких процесів, як перетравлення їжі або дихання.
Лікарі Лонг Ган Чжао і Цін Чи Чжан опублікували дослідження в журналі Scientific Reports, в якому зазначається, що бета-каротин, який міститься у хурмі в великій кількості, може запобігти порушенню обміну речовин. Крім того, хурма може підвищити рівень енергії, м’язовий тонус і поліпшити травлення.
Ви захистите себе від ризику розвитку раку
Цей чудовий маленький фрукт містить антиоксиданти, протиракові агенти, які підвищують здатність організму боротися з вільними радикалами, покращують загальний стан здоров’я і захищають від багатьох захворювань. Вільні радикали є побічними продуктами клітинного метаболізму, які можуть перетворити здорові клітини в ракові і пошкодити різні системи органів. Численні дослідження свідчать, що екстракт листя хурми має протиракову дію на клітини раку шлунку людини. Сама ж хурма містить високий рівень вітаміну С і А, бета-каротину, флавоноїдів, а також фенольних сполук, таких як катехіни і галокатехіни, які допомагають запобігти різних типів раку.
У дослідженні, опублікованому в журналі Experimental and Clinical Sciences, йдеться про те, що цей фрукт містить каротиноїди і катехіни, які володіють протипухлинними перспективами проти різних ліній ракових клітин. Однак ці властивості ще досліджуються. Проте вчені впевнені, що під час регулярного вживання хурми ви будете більш захищеними від мутації клітин.
Артеріальний тиск стабілізується
Лікарі кажуть, що хурма дуже корисна людям, які страждають на серцево-судинні захворювання. Адже в ній міститься велика кількість калію. Цей мікроелемент є мінералом, який розширює судини. За рахунок цього хурма знижує кров’яний тиск, тим самим збільшуючи прилив крові до різних частин тіла. Низький кров’яний тиск також знижує навантаження на серцево-судинну систему і запобігає виникненню різних захворювань серця. Хурма містить різні вазолідуючі органічні сполуки, які ще більше знижують кров’яний тиск. Це також вказує на те, що фрукт дуже корисним для здоров’я серця.
Склад крові покращиться
Разом із зниженням артеріального тиску, хурма забезпечує людину великою кількістю міді. Мідь є необхідним елементом у створенні нових червоних кров’яних клітин. Без міді не можна засвоювати різні поживні речовини, які необхідні для нормального рівня гемоглобіну. Збільшення циркуляції здорових еритроцитів підвищує когнітивні функції, м’язовий тонус, обмін речовин і рівень енергії, а також прискорює загоєння ран і ріст клітин.
Ви захистите себе від інфекцій
Хурма є дуже хорошим джерелом вітаміну С, потужного антиоксиданту, який бореться з негативним впливом вільних радикалів на клітини. Регулярне вживання продуктів, багатих вітаміном С (хурми, наприклад), допомагає організму виробити стійкість до інфекційних агентів і видалити шкідливі протизапальні вільні радикали.
Хурма містить корисні для здоров’я флавоноїдні поліфенольні антиоксиданти, такі як катехін і галокатехін, а також такий протипухлинний інгредієнт, як бетулінову кислоту. Виявлено, що катехіни володіють протиінфекційними, протизапальними і антигеморагічними (запобігає кровотечі з дрібних кровоносних судин) властивостями.
Ви будете старіти повільніше
У цьому фрукті міститься величезна кількість антиоксидантних сполук, таких як вітамін А, бета-каротин, лікопін, лютеїн, зеаксантин і криптоксантин. Окремо один від одного вони неймовірно корисні для організму, тому що запобігають виникненню різних захворювань. Усі разом ці сполуки діють як захисні акцептори проти вільних радикалів і активних форм кисню (АФК), які відіграють важливу роль у старінні. Тобто, якщо ви будете їсти хурму регулярно, то захистите себе від виникнення ознак передчасного старіння. Сушена хурма теж корисна у не сезонний період цього фрукту.
Джерело:bbc-ccnn.com