Свято Масляна триває цілий тиждень. Цього року початок Масляної припадає на понеділок 24 лютого, а закінчуються святкування 1 березня. Його в народі ще називають сирним тижнем або м’ясопусною седмицею, також це свято тісно пов’язане з Великоднем.
За матеріалами bbcccnn.org
Масляна є підготовчим етапом до Великого посту. М’ясо в ці дні їсти вже не можна, а ось сир, яйця і молоко – це головні продукти, з яких готуються страви на Масляну.
Що готують на Масляну:
Головною традицією Масляної є випікання млинців. Вони можуть бути різного приготування, але обов’язково мають бути у формі кола, адже вони символізують Сонце. Готувати млинці можна з будь-якими начинками. На частування запрошують в гості рідних та близьких і самі ходять в гості.
Окрім млинців на Масляну також готують оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки та іншу випічку. В останній день святкування, на Прощену неділю, перед початком Великого посту, на столі головною стравою має бути яєчня.
Прикмети і традиції на Масляну:
Перший млинець, спечений на Масляну, призначається для поминання пoкiйних. Замішувати тісто треба мовчки з думками про людей, яких вже немає поруч. Віддайте млинець пташці, яка полетить в небо до ваших близьких.
Вважається, що якщо млинці на Масляну будуть пишними та гарно спечуться, то рік буде благополучним.
Млинці, які не матимуть форми, будуть занадто тонкі чи товсті – прогнозують невдачі та проблеми.
Якщо напечете високу гірку млинців – до заможності, низька гірка – до неврожаю.
Якщо холодно на Масляну – літо буде теплим, а як йде дощ – осінь буде багатою на гриби.
Святкування Масляної по днях тижня:
Так, як Масляну святкують тиждень, то кожен день має свою назву і свої особливості святкування:
Понеділок (24 лютого) – перший день Масляної має назву “Зустріч”. Цього дня треба запрошувати до себе в гості родичів і пригощати їх різноманітними млинцями та смаколиками. В народі також є звичай ставити в центрі святкування солом’яну ляльку, яка буде стояти аж до завершення свята.
Зробити таку ляльку можна і в домашніх умовах з соломи і тканини. Рекомендується робити її з добрими помислами та гарним настроєм. Якщо поставити ляльку на видне місце, вона принесе радість, благополуччя та достаток.
Вівторок (25 лютого) – другий день Масляної називається “Загравання”. У цей день заведено веселитися та кататися на санках.
Середа (26 лютого) – третій день свята називається “Ласунка”. Господині готують велику кількість страв і пригощають ними всіх, хто прийде в гості. Першочерговою і основною стравою, звісно ж, залишаються млинці.
Четвер (27 лютого) – четвертий день гучних святкувань називається “Розгуляй”. Цього дня народні гуляння мають тривати від ранку до вечора.
П’ятниця (28 лютого) – п’ятий день Масляної має назву “Тещині вечірки”. Зять повинен у цей день закликати тещу з тестем в свою оселю і приготувати для них млинці. Вірять, що такі гостини можуть примирити сім’ї, якщо раніше у них були сварки.
Субота (29 лютого) – шостий день святкування називається “Посиденьки зовиці”. У передостанній день Масляної невістка запрошує до себе в гості своїх рідних батьків та батьків чоловіка.
Неділя (1 березня) – сьомий день Масляної традиційно супроводжуються “Прощеною неділею”. Напередодні Великого посту усім варто попросити пробачення у тих людей, перед якими ви завинили. Прощена неділя є дуже світлим днем перед Великим постом.
Автор: Квітослава Туз