Кавун – це соковита ягода з освіжаючим смаком, яка подобається практично всім. Її можна вживати у свіжому вигляді, готувати желе, смузі, морозиво і багато чого цікавого. Але різні сорти кавуна можуть відрізнятися за смаком. Як вибрати кращий плід?
Кавун на 92% складається з води. Особливо корисно вживати його в спекотні дні, коли організм потребує додаткової вологи. Крім того, цей продукт містить безліч корисних вітамінів і мікроелементів, які дозволяють зміцнити здоров’я. Щоб отримати максимум користі від кавуна, потрібно навчитися правильно його вибирати. Сухий хвостик і особливий звук при поплескуванні не єдині хитрощі, які дозволяють придбати стиглий плід. Фермер розповів, на що ще варто звернути увагу.
Форма стебла
Багато хто звик вважати, що сухий хвостик говорить про те, що кавун повністю достиг. Але це не завжди показник. Більш того, дуже сухий хвостик може говорити про те, що плід переспів. Такий кавун може виявитися гнилим всередині. Оптимальний варіант – зелене, злегка сухувате стебло.
Має значення також і форма хвостика. Якщо він рівний, значить, кавун буде не дуже солодкий. Чим більше вигнуте стебло, тим більш цукровою буде м’якоть ягоди.
Звертаємо увагу на «пупок»
Розглядати кавун потрібно і з протилежного боку. За так званим пупком можна визначити стиглість ягоди. Це місце, де знаходиться квітка в період дозрівання. Занадто широкий «пупок» говорить про те, що плід ще не дозрів. Чим менший «пупок», тим більш соковитим і солодким буде кавун.
Забарвлення
Стиглий кавун має чіткі лінії, які чергуються. Якщо малюнок на шкірці заплутаний, це говорить про те, що плід був зірваний занадто рано. Не варто також купувати кавуни, на яких є великі світлі плями. Такі плоди дозрівали на землі, і є ризик, що на них потрапили яйця глистів.
Розмір має значення
Добрий кавун має великий розмір і важить не менше 10 кг. Занадто малі ягоди також можуть виявитися стиглими. Але їх вирощують для годівлі тварин. Тому такі кавуни не відрізняються вираженими смаковими якостями.
Не рекомендується купувати також кавуни, які продаються на узбіччях доріг. На них осідає багато пилу і вихлопних газів. При вживанні таких плодів може розвиватися серйозний розлад шлунка.